Hoe ThinkSharp is de Slimrun App?
Deze e-mail niet goed zichtbaar?
Bekijk hem in uw browser.

Hoe ThinkSharp is de Slimrun App?

Rotterdam, juli 2013

Onlangs lanceerden we de Slimrun App in de App Store. Een uniek beweegprogramma waarmee IEDEREEN op een makkelijke manier kan beginnen met bewegen. De App gebruikt muziek en duidelijke instructies om op jouw eigen niveau te starten met lekker bewegen.

Slimrun is op het eerste gezicht een simpele App en er is heel hard aan gewerkt om vooral die indruk achter te laten. Maar waar is dan zo hard aan gewerkt? Wat is er dan zo bijzonder? We delen graag met jullie een stukje van het ontwikkelproces.

Toen de ontwikkeling van de Slimrun App werd gestart, hadden we niets anders dan een stapel audiobestanden en een doelgroepomschrijving. Bij ThinkSharp willen we graag veel meer toevoegen dan alleen maar technisch de App bouwen. We denken graag mee over wat het eindproduct tot een succes kan maken.

Interface
In het geval van Slimrun was het aan ons de taak om een interface te bedenken die past bij het thema en de doelgroep.

Mock-up Slimrun - Klik om te vergroten

In ons idee bestaat een App niet uit losse schermen, maar dit moet één ervaring zijn. Daarom zijn we voor Slimrun gestart met een interface-visie. In onze visie is er altijd een logische volgende stap en vertellen we je bovenaan het scherm de belangrijkste informatie. Er moet ook ruimte zijn voor meer uitleg, maar het karakter daarvan is optioneel.

Het ontwerp dat gebaseerd is op deze visie is een scherm dat opgedeeld is in 2 vlakken. Het bovenste vlak bevat in het kort de meest essentiële informatie, gevolgd door een actieknop die het ideale pad aangeeft.

Het onderste vlak bevat detailinformatie en meer uitleg. Een gebruiker zal dit automatisch overslaan, als er geen behoefte aan is, omdat de actie daar boven al kan plaatsvinden.

Op deze manier wordt door een reeds bekend scherm navigeren ook niet onnodig vervelend. Helemaal onderin is ruimte voor alternatieve interactie (andere knoppen), die men misschien wil gebruiken op basis van de gekregen uitleg.

Kleurgebruik
Uit de omschrijving van de doelgroep werd duidelijk dat een groot deel 'vrouw' is. Daarom is er voor gekozen om in het kleurgebruik iets meer rekening te houden met de smaak van vrouwen.

Mock-up Slimrun - Klik om te vergroten

Het uitzoeken van de juiste kleuren is niet per se een kwestie van smaak, het is vooral een kwestie van onderzoek en prototyping. De valkuil is dat je opzoek gaat naar een kleur, terwijl je eigenlijk opzoek moet gaat naar een passend palet.

De juiste kleur kiezen is van veel dingen afhankelijk. Voor Slimrun hebben we voornamelijk ook gelet op trends in woondecoratie, sportartikelen en actuele (dames)mode. Uiteraard hebben we diverse paletten en ontwerpen getest op een representatieve groep mensen die allemaal vielen binnen de beschreven doelgroep.

Beveiligen van materiaal
Bij een App verwacht men veelal dat platformhouders zoals Apple of Google veel problemen rondom techniek en veiligheid al hebben opgelost. Voor een aantal scenario's is dat zeker het geval, maar lang niet in alle gevallen. Je moet goed nadenken over gevallen die kunnen voorkomen met hackers of kwaadwillende gebruikers.

Eén van die gevallen is bijvoorbeeld het gebruik van audiobestanden binnen Slimrun. De audiobestanden zijn de eigenlijke lessen die mensen volgen en worden per les via een beveiligde verbinding met een server op de telefoon gedownload. Meerendeel van de lessen worden betaald (of via een abonnement) aangeboden, omdat ook over de gebruikte muziek rechten moeten worden betaald. Het laatste wat je dan dus wil is dat iemand de lessen zo maar (zonder te betalen) ergens vandaan kan plukken.

Helaas is het op vele manieren mogelijk (bijv. via Jailbreak) om bij deze bestanden komen zonder dat het de bedoeling is. Daarom gebruikt Slimrun in z'n bestanden een speciaal algoritme om het geluid onbruikbaar te maken. Alleen met de Slimrun App is het mogelijk om de de audiobestanden zonder problemen af te spelen. Uiteraard gebeurt dit wel snel en efficiënt, want gebruikers willen niet lang wachten op het starten van de muziek.

Dus ... heel ThinkSharp
Om een technisch project te laten slagen heb je veel meer nodig dan slechts een handjevol programmeurs. Je hebt mensen nodig die meedenken en kritisch durven zijn. We zouden nog heel lang en enthousiast door kunnen gaan over wat we allemaal in een App als Slimrun hebben gestopt. Maar de beste manier om hier achter te komen is door de App zelf te ervaren. Misschien kijk je nu alleen wel op een andere manier naar een App die zo 'simpel' aanvoelt.

De Slimrun App is beschikbaar in de App Store:

Slimrun - Sascha Labrujere

Screenshot Slimrun - Klik om te vergroten Screenshot Slimrun - Klik om te vergroten

Geoffrey van den Ouden - Eigenaar / Software Engineer

E: geoff@thinksharp.nl

Copyright © 2013 ThinkSharp, Alle rechten voorbehouden. Slimrun alsmede gerelateerde materialen zijn eigendom van Slimrun (Middelburg).

Voor meer informatie omtrent deze mail:
start@thinksharp.nl
ThinkSharp Logo